Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Цецка Цачева е седмият министър, който си отива от кабинета "Борисов 3" за почти 2 години, откакто започна мандатът му, пише "24 часа" за оставката на правосъдния министър. Изданието допълва, че Цачева е едновременно в оставка и в отпуск, докато очаква депутатите да гласуват освобождаването й. Вестникът акцентира върху биографията на Цачева, преминаваща през членство в БКП, първа жена председател на Народното събрание и неуспешен кандидат-президент.

Изданието допълва, че първи кабинета напусна бившият здравен министър Николай Петров след разследване за обществени поръчки. Трима министри подадоха оставки заради катастрофата в Своге, а министърът за европредседателството Лиляна Павлова отпадна след приключването му. През ноември вицепремиерът Валери Симеонов си отиде след протести на майки на деца с увреждания, допълва "24 часа" и пише още, че вчера премиерът поиска и получи оставката и на зам.-спортния министър Ваня Колева.

Сделката за имота на Цветанов е законна, акцентира "Телеграф" върху позицията на строителната фирма “Артекс“ по скандала с продажбата на луксозни апартаменти на политици от ГЕРБ. От “Артекс“ са категорични, че са готови да предприемат съдебни действия срещу всички лица и организации, които уронват търговската репутация на дружеството, допълва Телеграф.

Вестникът информира и за състояла се среща между премиера Бойко Борисов с лидери на евроконсерваторите, в присъствието и на евродепутата Николай Бареков. Според Бареков премиерът е обсъдил бъдеща коалиция между ЕНП и консервативните сили, представлявани от  Ян Захрадил и Ричард Милсъм от Алианса на консерваторите и реформистите.

Една от 10 жени вече е преживяла кибернасилие, цитира "24 часа" данни, оповестени от началника на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев. Това може да бъдат виртуално блудство и изнудване, а също и киберпреследване и разпространение на лични данни в мрежата. Особено разпространена е насилствената порнография - качване на порно изображения без лицата на тях да са дали съгласието си за това, обобщава вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени