Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълти жилетки отново на протест за спасяването на парка в Северен

| обновено на 24.03.19 в 08:34

Жълти жилетки ще облекат за поредния си протест пловдивчани от Район Северен. От 17 часа те ще се съберат в парка зад хотел Санкт Петербург,  за да решат как ще продължат действията им по неговото спасяване от строителство. В подписката и онлайн петицията, организирани от Инициативния комитет на протестиращите, вече има положени 4 000 подписа. Създаден е и експертен съвет за консултации по стъпките, които ще се предприемат в бъдеще. Категорични са, че ще отстояват парка си с цената и на гражданско неподчинение. 

Собственикът на терена Байрам Солак поиска за имота от 16 дка да бъде изготвена актуална оценка от трима независими лицензирани оценители, както и общината да премахне от имота бункер и електрически кабел, захранващ съседни сгради без неговото съгласие. Общината се съгласи с изготвянето на оценката, а след писмено запитване до  областният управител Здравко Димитров ще се изяснява чия е собствеността на подземното съоръжение.

Протестите избухнаха в първите дни на март след изсичането на 64 дървета в парка,  въпреки че разрешение за санитарна сеч, според протестиращите, е имало за няколко пъти по-малка част от тях. Под прикритието на санитарна сеч  унищожиха живи дървета, разказа Асен Костов от Инициативния комитет. Следващата седмица протестиращите ще очакват отговор на внесеното им в кметството на Район Северен искане за дисциплинарна проверка на длъжностните лица, подписали експертизите, заради които дърветата са изсечени. Ще настояват да получат и информация какви действия срещу тях ще предприеме районната администрация. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна