Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с имоти на политическия елит беляза седмицата

2
Сградата на улица „Латинка“ в столичния квартал „Изток“, където Цветан Цветанов и Ваня Колева, която подава оставка като зам.-министър на спорта, са придобили апартаменти.
Снимка: БГНЕС

Скандалът разтърси кабинета с две оставки в един ден - на правосъдния министър Цецка Цачева и на заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.

Поредната порочна схема за облагодетелстване на властта лъсна през отминаващата седмица. Имотите на втория в ГЕРБ, Цветан Цветанов, отново фокусираха вниманието, когато се разбра, че е придобил луксозен апартамент, в елитен квартал, на силно занижена цена. В последствие стана ясно, че негови съседи в същата сграда и по сходен начин се оказват Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева - всичките от ГЕРБ.

Реакция на Цветан Цветанов след оставките все още няма. Той е на работно посещение в Съединените щати.

След като се оказа, че всичките жилища са в сграда, построена от фирмата „Артекс“, от ГЕРБ отрекоха това да има връзка с промените в Закона за устройството на територията. Не може да се говори за „поправка Артекс“ - заяви категорично Александър Ненков от ГЕРБ и обясни, че за взаимен жест между властта и изпълнителя не става дума. От фирмата разпространиха писмено становище, в което отрекоха да са допускани нередности в сделките и се заканиха да защитят репутацията си по съдебен път.

Темата за апартаментите на властта не остави равнодушни и политическите сили в парламента.

Компроматна предизборна война с център президента Румен Радев - бе отговорът на Цветан Цветанов.

Сделките вече детайлно проверяват прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията.

Спецакции на прокуратурата има и срещу местната власт в някои райони.

Кметовете на Червен бряг и Стрелча се оказаха с обвинения за длъжностни престъпления.

Президентът Румен Радев определи датата на евровота за 26 май. Същевременно, Народното събрание гласува ръководството на новия състав на ЦИК и това беше поводът БСП за първи път от месец насам да вкара, но само един, от своите депутати в парламента.

С подкрепата на ГЕРБ кандидатът на левицата влезе в състава на Комисията. Но депутатите на Валери Симеонов контра-бойкотираха кандидатурата на социалистите. Борис Ячев и Валентин Касабов.

Промени в законодателството ще гарантират, че нито един пенсионер няма да бъда ощетен от новата формула за изчисляване на пенсиите. Това стана ясно, след като в началото на седмицата излязоха предупреждения, че 37% от потенциалните пенсионери биха били ощетени, ако нямат право да избират 3-те години с най-висок доход от трудовия си стаж.

Но затова пък сега над 1 млн. и 300 хил. пенсионери с ниски пенсии ще бъдат компенсирани с 40 лв. Великденска добавка към пенсиите си за април ще получат всички с доход до 348 лв. Това ще струва на правителството 52 млн. лв.

Национален протест на медицинските сестри изведе специалистите по здравни грижи на блокади и палатки в цялата страна. С предупреждение за ефективни действия, ако исканията им не бъдат чути, те настояха за по- високи трудови възнаграждения.

Законодателна промяна ще лишава от детските надбавки за една година при повече от пет неизвинени отсъствия. Предложението цели да задържи в училище децата в риск, но родители на са убедени, че мярката ще задълбочи проблема.

Цялото обзорно седмично предаване може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна