Eмисия новини
от 08.00 часа

Ангел Джамбазки: Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС


Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението, изказа мнение пред БНР зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него обаче скандалът вече е прераснал в политическа криза и участниците в него трябва да решат помежду си какво ще правят.

„Министър Цачева направи много морален акт. Тя за пореден път доказа, че има повече характер и е повече мъж от много мъже в политиката. Тя си понася политическата отговорност. Зам.-министърът на спорта също подава оставка заради тази неприятна ситуация. Не би трябвало обаче тези проблеми да се отразят на управлението. Това са лични въпроси на хора, които би трябвало да си ги решават по личен начин“, обясни той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него политиците, замесени в скандала, са взели неразумни и непремерени решения. По думите му последиците от случая обаче трябва да бъдат само морални. В този смисъл другите двама политици, които са придобили луксозни имоти на ниски цени - Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, трябва да решат за себе си, добави Джамбазки и коментира:

„Очевидно е, че тези сделки най-малкото дразнят българските граждани. Остава впечатлението, че хора, свързани с властта, злоупотребяват с нея. Не би трябвало да бъде така. … Това са много глупави решения. Не може и не е редно, когато си на изборна позиция, да променяш имотното си състояние по такъв начин. Всички български граждани го усещат това нещо. Не знам защо им е било, не мога да си обясня какво е в главата на някой, който е на изборна позиция, да прави такива придобивания, размени, замени и т.н. Може би нормалното и моралното е да ти свърши мандатът и тогава да си решаваш тези въпроси. Най-малкото всички тези хора са достатъчно осигурени лично“.

Излизат информации, че са гласувани промени в закони, които облагодетелстват точно тази фирма-строител, припомни Ангел Джамбазки. Според него всичко това изглежда „много евтино“.

Той подчерта, че отговорността е лична и не става дума за политическата им партия. Според него обаче това няма как да не се отрази и на предстоящите резултати на европейските избори. 

Зам.-председателят на ВМРО отново заяви категорично, че трябва да се положат всички усилия, за да може патриотите да участват заедно на изборите:

„В момента и в България, и в Европа политическите процеси са такива, че има голяма подкрепа за нашите тези. Само че хората, които мислят традиционно национално, дясно, не са само в „Обединени патриоти“, а са много по-широк кръг непредставени български граждани. Трябва да проведем тези разговори. Трябва да се опитваме да събираме, а не да разделяме. Трябва да се опитаме да съберем колкото се може повече хора, които мислят като нас“.

Според евродепутата трите партии от „Обединени патриоти“ или трябва да се явят всички заедно на изборите, или всяка поотделно: „Ако можем да се явим заедно, трябва да търсим разширение. Ако не можем да се явим заедно, не би било редно да правим разделение вътре в коалицията, защото това би застрашило самата коалиция в нейната цялост. Не е редно да се явим две партии срещу една. Това би отблъснало останалата една трета, която и да е тя и би накарало хората, подкрепящи третата партия, да се почувстват изолирани, отхвърлени и непредставени“.

Джамбазки отбеляза, че разделенията и недоразуменията в малката коалиция до голяма степен са лични. По думите му разговорът между трите партии ще бъде проведен, въпреки че се губи доста време.

„Трябва да проведем този разговор първо в „Обединени патриоти“, а после да се опитаме да привлечем колкото се може повече наши съмишленмици и политически организации, които не са представени в момента“, обясни той и посочи евентуална нова формация на Петър Москов.

Относно програмата за ромска интеграция Джамбазки каза: „Нашите партньори от ГЕРБ трябва да вземат своето решение – дали ще продължат да се правят на политически коректни, да се правят, че не виждат проблема, или ще се хванат с решаването му. Решаването му ще бъде трудно. Това е разделителната линия на българското общество. Има два варианта – или започваме да решаваме този проблем, или поставяме българското общество в състояние на граждански сблъсък. Трябва да заставим тези наши съграждани да се съобразяват и да спазват законите на България“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от
Милчо Левиев

Прощаваме се с Милчо Левиев

публикувано на 18.10.19 в 07:32

Преглед на българския печат

публикувано на 18.10.19 в 07:11