Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17-23 март

5
Експедицията на Владо Донков се очаква да продължи около месец

Мокър сняг затруднява придвижването на екстремния фотограф Владо Донков, който се опитва да осъществи най-дългата българска полярна солова експедиция. Донков, обаче, запазва присъствие на духа и дори се шегува: “Надолу и по равно обаче животът отново е прекрасен и си викаш "Дайте още 1500 км от това" - написа той в социалните мрежи. Фотографът стартира във вторник (19 март) от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия. По 800-километровото трасе до Нордкап (най-северната точка на Европа) Донков планира да премине със ски, теглейки шейна с целия си багаж - 85 килограма екипировка, снимачна техника и храна.
Още за него и експедицията му можете да прочетете и чуете тук.

Снимка
И докато Владо Донков тегли тежка шейна на север, националният ни шампион по парапланеризъм Ясен Савов лети в небето над Бразилия. Там той участва във финалите на Световната купа, които продължават до края на месеца. Миналия септември Ясен спечели сребърен медал на кръг от купата, който се проведе в Турция.

Ивона Михайлова зае трето място при жените, а Никола Калистрин - 16-о при мъжете на откритото международно състезание по ски-алпинизъм Rosa Ski Raid в Италия. Състезанието е индивидуално, мъжкият маршрут е с дължина 15 км., денивелация +1660 / - 1915, при жените +1150 м. Миналата неделя (17 март) Митренгова участва на финала на 4-звездното състезание по фрирайд в Ненда, Швейцария и зае 7-о място, което я нареди на 13-о място във временното класиране за Европа/Океания. Другите двама българи там - Симеон Павлов и Вальо Пелтеков, не стигнаха до финала, но споделиха места с третия във временното класиране за Европа/Океания и с небезизвестни състезатели от самия тур.

Снимка
Божана Чалъкова отново взе подиум и стана трета на състезанието 3 звези във Варс, Франция. Симеон Павлов пък стана четвърти в категорията ски мъже. Вальо Пелтеков стартира в състезание 3 звезди в Австрия, Борис Първанов се състезава на двузвездното състезание в Гросглокнер.

В края на миналата седмица (16 и 17 март) във Велико Търново се проведе първият кръг от купа "България 2019" в спортното катерене, дисциплина “боулдър” за деца и юноши. Участваха 26 състезатели. Класацията по клубове беше оглавена от софийските клубове "Алтиус" (6 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала), "НСА" (4 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала) и клуб "42" (2 златни и 3 бронзови медала).

Още три клуба завоюваха медали - домакините от "Трапезица 1957" (1 златен, 3 сребърни и 4 брознови), "Селт", Казанлък (1 златен и 3 сребърни) и "Варнаклайминг" (1 бронзов). Класирането можете да видите тук.

90 години организирано пещерно движение в България бяха отбелязани в началото на седмицата в Аулата на Софийския университет. На тържествената церемония присъстваха представители на пещерняшки организации от нашата и от съседни страни. Кулминацията на събитията, които ще продължат през цялата година, ще бъде Евро Спелео Форум, който ще се проведе в края на септември в София. 
Тази година, през ноември пък се навършват 90 години от началото на организирания алпинизъм в България.

K2 остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимата, след като преди дни и последната експедиция там приключи. В неделя испанският алпинист Алекс Чикон слезе в Базовия лагер, след като достигна около 7000 м височина. Силните ветрове го принудиха да се откаже. Догодина полска национална експедиция планира опит за зимно изкачване на К2. 
А сега започва пролетният сезон по високите планини, където редица алпинисти и височинни туристи ще изпробват собствените си граници.
Снимка
Един от най-интересните проекти вече започна - руснаците Сергей Нилов и Дмитрий Головченко правят опит на рядко изкачвания седемхиляден връх Жану (известен още като Кумбакарна, 7710 м). Той се намира в най-дивата част на Хималаите и дори достигането до Базовия лагер е истинско предизвикателство, теренът нагоре е технически труден, а времето в района - традиционно нестабилно. Това принуди третия член на експедицията - полякът Марчин Томашевски, да се откаже почти в началото. Нилов и Головченко достигнаха 7127 м, те се придвижват по неизкачваната досега югоизточна стена, но бушуващите ураганни ветрове в момента ги принудиха да променят маршрута и да предпочетат южния хребет.
Двамата се придвижват изключително бавно. Вчера те са изминали 200 метра и дълго време са търсили място за палатката си. Очаква се след стихването на ветровете прозорец от два дни и после - снеговалежи.

Фазата по Quimera 8B
Ивайло Радков-Фазата се справи с два боулдъра 8B в Албарасин, Испания. Фазата беше на кратък трип в най-добрия боулдър район там и успя да изкатери The call of silence 8B (има видео), а преди това и Quimera 8B. Скалата е пясъчник, на над 1000 м и разнообразните по форма камъни са на равни места в гора. Катери се през цялата година.

Еду Марин направи първо свободно преминаване на най-дългия и най-труден скален таван в света - Валхала, в Китай. След като го екипира миналата пролет, испанският професионален катерач правеше опити по него в продължение на 6 месеца и най-накрая успя, след близо 10-часово катерене. 450-метровият маршрут е от 14 въжета с категории от 7а до 9а+, като само хоризонталната част е над 300 метра. Видео с един от опитите можете да видите тук.
След 6-годишни усилия италианецът Якопо Лархер се справи с един от най-трудните маршрути в трад катеренето в Кадаресе, Северна Италия. Той е решил да не му дава категория, но вероятно става дума за 9а. Маршрутът е дълъг 25 метра. 

Марго Хейс по Papichulo 9a+
21-годишната американка Марго Хейс премина своето трето 9а+ и така претендира да е жената-катерач с най-високи постижения до момента. Тя изкатери Papichulo 9a+ в Олиана, Испания. През 2017 г. Хейс стана първата жена, изкатерила 9а+ - La Rambla, пак в Испания, а няколко месеца по-късно се справи и с Biographie, във Франция. Миналата година Хейс зае 10-ото място на световното първенство по спортно катерене, в дисциплината боулдър, а следващата й цел са Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна