Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестираха срещу строеж на завод до езерото Байкал

Езерото Байкал
Снимка: www.priroda.su

В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на протест срещу строежа на завод за питейна вода в непосредствена близост до езерото Байкал. Те са убедени, че ще бъдат нанесени непоправими щети на уникалната екосистема в района на най-дълбоководното езеро в света.

Най-многолюден беше протестът в центъра на град Иркутск. В него се включиха и жители на селището Култук, където се строи заводът. Ето какво сподели един от тях - Станислав Филипов:

"Искаме да обърнат внимание на това, че в момента Байкал се намира в опасност и се унищожава такава уникална природна територия, каквато са Карталовите блата."

Орнитологът Виталий Рябцев обясни, че проблемът не е само в строителството на завода за питейна вода:

"Проблемът не е само в завода в Култук. Това е само един от примерите за целия комплекс от проблеми. Гигантски територии на Байкал са разпродадени и се застрояват или очакват застрояване. Въпреки закона. Всичко това е в нарушение на съществуващото законодателство."

Китайски инвеститор започна да строи завода в началото на годината. Планира да го завърши през декември, като вложи в проекта над 20 милиона евро. Възнамерява да продава 20% от питейната вода в Русия и 80% - в Китай, Южна Корея и Монголия. Съдът в Иркутск спря временно строежа, прокуратурата проверява случая.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени