Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Клаебо с нов триумф

Йоханес Клаебо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йоханес Клаебо от Норвегия спечели последния старт за сезона от Световната купа по ски-бягане и си осигури големия Кристален глобус за втора поредна година.

Клаебо финишира пръв в преследването на 15 километра свободен стил в Квебек (Канада) с време 29.05.4 минути и записа 12-а победа за сезона и общо 26-а в кариерата си.

Той потегли с аванс от повече от 50 секунди пред преследвачите си и даде 11-о бегово време днес, но това беше достатъчно за крайната победа.

Втори на 2.8 секунди остана представителят на домакините Алекс Харви, който беше най-бърз по трасето днес в последния старт в кариерата си, а трети на 2.9 секунди се нареди руснакът Александър Болшунов.

Болшунов потегли втори с пасив от 52 секунди днес, а малко след него тръгна и Харви, като двамата наваксаха изоставането и застигнаха Клаебо около средата на дистанцията. До края тримата бягаха заедно, но норвежецът, който е олимпийски и световен шампион в спринта, беше по-свеж в последните метри и с мощна атака измъкна победата.

При жените норвежката Ингвилд Флугстад Йостберг спечели Голямата световна купа по ски бягане при жените.

В последния старт за сезона - преследването на 10 километра в Квебек, Йостберг завърши на трето място, което и бе достатъчно, за да спечели първи кристален глобус в кариерата си.

Победителка в състезанието стана шведката Стина Нилсон с време от 23:55.1 минути, което и осигури и крайния успех във финалите на Световната купа, които се проведоха на канадска земя


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна