Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията на Тръмп за президент на САЩ не е имала връзки с Русия, сочи докладът на Мълър

| обновено на 25.03.19 в 13:01
Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е бил напълно оправдан в разследването за руска намеса в изборите през 2016-а. Това стана след като в оповестения доклад от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър бе посочено, че предизборната кампания на Тръмп не си е сътрудничила с Русия.

Дългоочакваният доклад бе кулминация по тема, която доминираше във Вашингтон близо две години. Oт него става ясно, че е не е имало координация между щаба на Тръмп и Москва в заговор за оказване на помощ за спечелване на изборите.

Но, по един от въпросите - дали президентът е правил опити за възпрепятстване на правосъдието, не е даден категоричен отговор.

В първите си коментари пред журналисти Тръмп обяви категорично, че резултатите са го оправдали напълно и допълни, че е било „срамота“, че страната е трябвало да се занимава с това разследване.

Поддръжниците на Тръмп виждат в последните развития победа и по думите на съветника на Белия Дом Келиан Конуей „подарък“ за изборите догодина.

От своя страна демократите настояват за пълен достъп до разследването. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси казват, че в обобщението на разследването, представено от министъра на правосъдието Уилям Бар има повече въпроси, отколкото отговори.

Демократът Джери Надлър, който е председател на Правната комисия към Камарата на представителите обяви, че в близко бъдеще може да призове Бар да даде показвания пред Конгреса. 

Това поставя началото на дълга битка между Конгреса и Белия Дом за оповестяване на пълното разследване и придружаващите го доказателства.

Работата на специалния прокурор Мълър доведе до повдигане на обвинения срещу 34 души. Сред тях бяха и някои от орбитата на Тръмп, които ще излежават присъда в затвор. 

В реакция Русия обяви в понеделник, че е готов за подобряване на връзките със САЩ, но от Вашингтон зависи да предприеме първата стъпка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори, че Москва не се е месила в изборите в САЩ през 2016 г. Той допълни, че не е виждал доклада на Мълър и не може да го коментира, „но позицията на Москва е добре известна: нашата страна не се е месила във вътрешните работи на други страни, включително САЩ“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени