Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестник "Сън": Времето изтече, Тереза

| обновено на 25.03.19 в 07:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският таблоид "Сън" пише в редакционна статия на първа страница днес, че премиерът Тереза Мей трябва днес да обяви, че ще подаде оставка, щом сделката й за Брекзит бъде одобрена и Великобритания напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс.

„Времето изтече, Тереза“, пише "Сън" и добавя, че единственият шанс на Мей да издейства одобрение на сделката й от парламента е да обяви дата за оттеглянето си.

Снощи британският премиер свика спешна среща в правителствената резиденция Чекърс край Лондон с участето на ключови министри, депутати консерватори, подкрепящи Брекзит, и други видни дейци на управляващата партия. Те пространно дискутираха стратегията на Мей и въпроса дали има достатъчна подкрепа, за да бъде отново поставен на гласуване идната седмица нейния договорен с Брюксел проект на споразумение за напускане на ЕС, съобщи говорител на "Даунинг стрийт", цитиран от Ройтерс.

Срещата продължи няколко часа. Според  британските медии, сред участниците и бил ръководителят на премирския кабинет Дейвид Лидингтън, който се смята за възможен приемник на Мей в случай на нейната оставка. Журналистът от Дейли Телеграф Стивън Суинфорд  посочва, че кратката информация от разговорите означава, че те не са завършили с успех. 
По-късно в Лондон се очаква да има серия от гласуване по предложени от депутати поправки свързани с излизането на страната от Европейския съюз за новините Даниела Савова

В същото време петицията с искане Брекзит да бъде отменен и Великобритания да запази членството си в ЕС вчера премина прага от 5 милиона събрани подписа, предаде ТАСС. Според британските разпоредби, на всяка петиция, събрала над 10 000 подписа, трябва да бъде даден официален отговор от правителството, а след набиране на 100 000 подписа, тя трябва да бъде разгледана от парламента. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна