Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кирил Ананиев покани на среща протестиращите фелдшери

| обновено на 25.03.19 в 13:01
Снимка: БГНЕС

Протестиращите пред здравното министерство фелдшери са поканени на среща при министър Кирила Ананиев. 

Специалисти от цяла България се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването по обяд с настояване да им бъде позволено да имат своя организация и подкрепят медицинските сестри в искането за по-високи заплати.  Медицински сестри от цяла България, рехабилитатори и физиотерапевти също дойдоха пред сградата. Основното искане на протестиращите е за промяна в Закона за съсловните органиации, която да даде възможност на всяко отделно направление от голямата група на специалистите по здравни грижи да има своя съсловна организация, свои стандарти и вътрешна регулация.

Други техни искания са да се спазва Колективният трудов договор и да се изплащат договорените заплати, които да са поне в размер на две минимални работни заплати. Протестиращите се обявяват и за промяна в начина на финансиране на здравните заведения, откъдето, според тях, идват всички проблеми в здравеопазването според

Протестиращите  са категорични, че този път ножът е опрял до кокала и няма да се отпкажат, докато не постигнат успех. Заканват се, че ще започнат и ефективни поетапни протестни действия в спешните центрове в цялата страна, където работят най-много фелдшери.

Първият протест е насрочен за 7 април -  професионален празник на здравните работници.

Фелдшерите подкрепят всички искания на медицинските сестри, уточни за "Хоризонт" председателят на Сдружението на фелдшерите в България Александър Александров:

„Да се спазва колективният трудов договор, който се подписва; да се изплащат заплатите и то да са регламентирани и достойни; да са обвързани с минималната работна заплата; да има регламент и заплащане на всяка дейност. Отговорно заявявам, че този път нещата трябва да се доведат до край, защото вече търпението е изчерпано. Ще има палатка на фелдшерите пред МЗ. Ако се наложи, ще има спиране на работата на спешните центрове поетапно, докато не ни се обърне внимание по наболелите въпроси“, добави Александров.

Интервюто с Александър Александров можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени