Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Благовещение

Врачанския митрополит Григорий
Снимка: БГНЕС

Православната църква чества един от големите християнски празници - Благовещение. Той се свързва с радостната вест, която архангел Гавраил донесъл на Дева Мария, че ще роди дългоочаквания Спасител на човешкия род.

Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна - “Синът божий става син на девица и Гавриил благодат благовести“, с тези думи от празничното песнопение ще бъдат огласени православните храмове днес в деня на един от големите християнски празници Благовещение.

Врачанският митрополит Григорий разказа за празника:

“Празникът Благовещение е именно празник, на който ние величаем благата вест, която чу Света Богородица, че именно тя ще стане майка на спасителя на света. Архангел Гавриил я поздравява “радвай се благодатна господ е с теб, благословена си ти между жените“ Той й благовести, че тя ще роди син и ще му нарече името Исус“.

В църковната традиция Благовещение е ден на майката и жената. До 9-и септември 1944 г. денят е отбелязван масово с различни прояви, насочени към майчинството, децата и семейството.

“Празникът Благовещение е наистина най-подходящият празник, който да бъде и ден на жената, ден на майката. Това е денят, в който Пресвета богородица, приемайки и ставайки майка на спасителя на света, става и майка на целия човешки род“, каза още митрополит Григорий.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени