Eмисия новини
от часа

Един от най-великите бегачи на всички времена ще гостува в “Преди всички” по “Хоризонт”

На 27 и 28 март Скот Юрек ще се срещне с почитатели и ще представи книгата си "Север"

3
Скот Юрек
Снимка: Личен архив

На 28 март, четвъртък, след новините в 9 часа. очаквайте в “Преди всички” разговор с легендария ултрамаратонец Скот Юрек, който гостува за първи път в България.

 Часове по-рано той ще представи в София книгата си “Север” (издателство "Вакон"), в която разказва за едно от най-невероятните постижения в този спорт - рекорда си за най-бързо преминаване по Пътеката на Апалачите и нейните забележителни 3489 км. През лятото на 2015 г. Скот я пробягва за 46 дни, 8 часа и 10 минути.

Той е автор и на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Яж и тичай”, а участва в написването и на другата “библия” за бегачите - “Родени да тичат”.

Освен че пише завладяващи книги и обикаля света, за да мотивира хората към по-активен начин на живот, Скот Юрек, разбира се, има и многобройни победи в най-тежките ултрамаратони в света - „Спартатлон“ (245 км), „Хардрок“ (160 км), „Бадуотър“ (216 км), Западни щати (160 км).

Всеизвестен е със забележителната си издръжливост и бързина. Обявяван е от „Нешънъл Джиографик“ за „приключенец на годината“, а „Спортс Илюстрейтид“ го нарежда сред 50-те спортисти в най-добра форма.

Роден е в Дълют, Минесота, на 26 октомври 1973 г. Има трудно детство, тъй като и двамата му родители се борят с тежки здравословни проблеми. Когато майка му се разболява от множествена склероза, Скот започва да се храни здравословно, да спортува и да се обучава за кинезитерапевт.

“Когато имаш случай на хронично заболяване в семейството, ти или бягаш от мисълта, че можеш да влияеш на здравето си, или правиш всичко, на което си способен, за да останеш здрав. Аз избрах второто.” - казва Скот, който спазва режим, изготвен специално за нуждите на организма му, и се храни изцяло с растителна храна.

Днес 45-годишният ултрабегач живее в град Боулдър, Колорадо, заедно със съпругата си Джени и дъщеря им Рейвън. Казва за себе си, че се опитва бъде пример за останалите – за това „как можеш да остаряваш добре, ако водиш здравословен начин на живот, вместо да чакаш да грохнеш или да се разболееш“.


Скот и книгата му за Пътеката на Апалачите

За книгата “Север”:

След като повече от две десетилетия Скот Юрек се състезава, тренира, изнася речи и пътува из цял свят за срещи с почитателите си, той започва да усеща нуждата да открие нещо ново. И се впуска в едно невиждано предизвикателство, което ще го доведе до неизменно израстване като личност и спортист – поставянето на нов рекорд за време по Пътеката на Апалачите. Когато тръгва през пролетта на 2015 г., Юрек очаква тежък терен, сурово време и неизбежни травми. Ще трябва да изминава по 80 километра на ден, всеки ден, за почти седем седмици. Той знае, че ще достигне пределите си, че удобството и почивката ще са рядкост, но не може да си представи физическата и емоционалната цена, които пътешествието ще изиска да плати, нито пък наградите, които ще му предостави.

Този изумителен разказ за неумолимия дух и преобразяването на личността в името на една цел, ще вдъхнови и мотивира не само бегачите, но и всеки, който е готов да преследва мечтите си.


„Когато Скот Юрек се отправи към Пътеката на Апалачите, за да създаде своя шедьовър, никой не знаеше дали ще се върне отново. Той е най-великият ултраатлет на Америка, бегач, чийто ум и изключителна енергия години наред му носеха невероятни завоевания. Но сега Юрек се впусна в един свят, по-опасен и от Долината на смъртта, по-тежък от мексиканските каньони и почти толкова откачен, колкото онзи път, когато преследваше дива мечка. Историята му как се потапя в дивата пустош в преследване на една мечта е едновременно трогателна и пленителна“, отбелязва Кристофър Макдугъл, автор на „Родени да тичат“ и „Родени герои“.

По време на посещението си в София на 27 и 28 март Скот Юрек ще се срещне със свои почитатели в рамките на две събития. Предстои премиера на книгата, представена лично от Скот Юрек, както и негови срещи с представители на бегачески клубове.Галерия

Още от