Eмисия новини
от часа

Третият кандидат за българските активи на ЧЕЗ е "Еврохолд"

| обновено на 25.03.19 в 18:45

„Еврохолд” е третият потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ, съобщава „Лидове новини” . Пред „Хоризонт” от българската компания заявиха, че не коментират „слухове и спекулации”, от централата в Прага заявиха, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април.

Още миналата седмица стана ясно, че в надпреварата ще се включи и трети потенциален инвеститор, след като Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството анонсира тази информация. Още тогава „Хоризонт” неофициално разбра, че става дума за българска компания, а финансирането най-вероятно ще бъде осигурено от руски или английски банки. Тази сутрин „Лидове новини” – чешкото издание, което първо разкри намеренията за продажба на българските активи на ЧЕЗ, съобщава, че третият инвеститор е „Еврохолд”. 

За последните две години компанията има повече от десет придобивания, но оттам официално заявиха за „Хоризонт”, че като публична компания, търгувана на борсите в София и Варшава, не могат да коментират слухове и спекулации.

„Ако компанията и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, допълват от „Еврохолд”. От ЧЕЗ – Прага и тази сутрин заявиха, че докато не получат обвързващи оферти, не могат да коментират търговски преговори. Все още „Инерком” и индийската „Индия пауър” са потенциални купувачи на българските активи, категорични са от Прага.   

Според Веселин Вачков – главен редактор на „Лидове новини“, са отворени и двете възможности - трети потенциален инвеститор да влезе в търга или „Еврохолд“ да се присъедини към офертите на някой от другите двама кандидати.

„Ще зависи от това какви оферти ще дойдат, каква ще бъде цената, условията. Едната от възможностите е да се развали първият търг, след като победилият не е изпълнил договора. Друг теоретичен вариант е да се използва някой от вече участвалите в търга и евентуалният нов кандидат да влезе в някакво споразумение с фирмите, които вече са участвали в търга“, обясни той в интервю за предаването „Нещо повече“.

Авторът на материала в изданието споменава руската банка ВТБ като възможна да финансира сделката, посочи Вачков, но добави, че е много рано да се каже дали това наистина ще бъде така.

От българският офис на банката ВТБ не потвърдиха тази информация пред "Хоризонт". 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 
Още от

Намаляват продажбите на бира у нас

публикувано на 19.07.19 в 01:55