Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оли Рен от ЕЦБ: Пазарите изглежда подценяват заплахата от Брекзит без сделка

Отново нарастват рисковете за неконтролиран Брекзит, предполагат водещи търговски банки

Оли Рен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опасността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка е най-големият риск пред който е изправена забавящата се икономика на еврозоната в краткосрочен план, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ и ръководител на Финландската централна банка Оли Рен в интервю пред германския вестник Die Welt, публикувано в понеделник и цитирано от Ройтерс.

"В краткосрочен план Брекзит със сигурност е най-голямата заплаха", заяви Рен и добави: "Финансовите пазари изглеждат прекалено отпуснати и спокойни и изглежда подценяват този риск".

Той отбеляза, че ЕЦБ се е договорила с Английската централна банка за предприемане на мерки за притъпяване на турбуленциите на финансовите пазари в случай на неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС (за т.нр. Брекзит без сделка).

Запитан за рисковете от икономическа рецесия в еврозоната, Оли Рен, който често се споменава като потенциален кандидат за поста на Марио Драги начело на ЕЦБ, каза: "Растеж наистина се забави значително и ние трябва да изпитваме безпокойство относно състоянието на икономиката".

Междувременно някои от най-големите търговски банки в световен план изразиха притеснения, че отново се увеличава рискът Великобритания да напусне ЕС без споразумение, след като британският премиер Тереза Мей получи две седмици отсрочка, който срок може да се окаже последният й шанс да договори организиран и контролиран Брекзит.

В края на януари банките, които бяха неофициално потърсени от агенция Ройтерс, определиха вероятността за Брекзит без сделка като ниска, но увеличаваща се. Този риск изглеждаше, че отслабна, след като британският парламент гласува, че Великобритания не може да напусне ЕС, без преди това да бъде постигано споразумение по условията на развода.

Тяхната гледна точка обаче се промени слабо през изминалата седмица, след като Европейският съюз даде отсрочка до 12-ти април на Тереза Мей да получи одобрение от британските законодателите на договорената от нея сделка, като в противен случай Великобритания ще трябва да представи нов план за Брекзит. Във всеки случай Обединеното кралство ще трябва да напусне ЕС до 22-ри май - със или без план за развода.

Според агенция Ройтерс банките Goldman Sachs, Deutsche, JPMorgan, ING и някои други са увеличили вероятността за Брекзит без сделка, въпреки че те все още виждат относително нисък риск за подобен негативен сценарий - между 10% и 25%. Някои от банките, като например Goldman Sachs, също така дават висока степен на вероятност, че Великобритания в крайна сметка ще избере да остане в ЕС (?).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна