Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИД с анализ за руското икономическо и политическо влияние

Мартин Владимиров: Потокът на руски капитал към Западна Европа се увеличава стремглаво

Снимка: Васко Михайлов, БНР

Руското икономическо и политическо влияние е във фокуса на анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), озаглавен “Кремълски наръчник 2 “помагачите““ (The Kremlin Playbook 2: The Enablers).

Анализът представя детайлна картина на методите и икономическите средства, които Москва прилага, за да се възползва от управленски недостатъци и да влияе върху взимането на решения на държавите в страните от Централна, Източна, а сега и от Западна Европа.

“Ние всъщност, когато работихме върху “Кремълски наръчник 1“, който се фокусира върху руското икономическо влияние в 5 държави – България, Сърбия, Латвия, Словакия и Унгария, забелязахме отчетливо, че голяма част от руските инвестиции и като цяло икономическа дейност, минава през финансови и енергийни центрове в Западна Европа и всъщност оттам влиза руското икономическо влияние“, каза пред БНР един от авторите на наръчника Мартин Владимиров.

То не минава през Кремъл или през Русия като цяло, а обикновено е свързано с легализиране или нормализиране на този руски капитал, когато той попадне във финансовите центрове на Западна Европа - Амстердам, Виена, Лондон и някои офшорни центрове като Кипър, допълни още Владимиров в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

“В нашите изследвания ние винаги се водим от данните и правим задълбочен преглед на руските инвестиции, корпоративни връзки и собственост в Европа. От тези данни излиза, че потокът на руски капитал към Западна Европа се увеличава стремглаво през последното десетилетие“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!