Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рони О‘Съливан отново оглави световната ранглиста в снукъра

Рони О'Съливан
Снимка: Sportal.bg

Рони О‘Съливан се завърна на първата позиция в световната ранглиста по снукър, след като надигра в оспорван финал Нийл Робъртсън с 13:11 фрейма в дебютното издание на Шампионата на тура в Ландъдно. Петкратният световен шампион сложи край на четиригодишния престой на върха на Марк Селби. „Ракетата“ бе за последно номер 1 през 2010 и на 43-годишна възраст се превръща в най-възрастният, който оглавява ранглистата след шесткратния световен шампион Рей Риърдън, който достига върха на 50 години, пише БГНЕС.

Успехът бе пети за Гения от Чигуел в ранкинг турнири в едва седмото му появяване в надпревара от най-висока категория. „Никога не съм бил завладян от идеята да бъда номер 1, защото ако бях, щях да играя в повече турнири. Да достигна до върха, играейки в половината от надпреварите, в които участват останалите играчи, е може би едно от най-големите постижения изобщо в спорта“, разкри след края на мача О‘Съливан.

Освен че се завръща на първото място, англичанинът се изравнява и по брой титли от ранкинг турнирите с великия Стивън Хендри – и двамата вече имат по 36. Иначе в Ландъдно, О‘Съливан бе принуден да се бори срещу Робъртсън, който не успя да му окаже сериозна съпротива във финала на Шампионата на играчите в Престън, когато загуби с 10:4. Третата и последна сесия от сблъсъка за титлата започна при равенство 8:8, като австралиецът изравни отново резултата при 10:10, след като изоставаше на старта на втората сесия с 6:3 фрейма. 43-годишният британец обаче успя да затвори успешно мача след грешка на Гръмотевицата от Мелбърн по черна топка и печеливш брейк от 89 точки.

Петият триумф на „Ракетата“ в ранкинг надпревари определено му дава самочувствие преди световното първенство в Шефилд, започващо на 20 април, където той ще се бори за своята шеста титла. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна