Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на еврото, на германските акции и на дълговите пазари след по-добро Ifo бизнес проучването

Изненадващото подобрение на бизнес нагласи в Германия през март, според последно проучване на института Ifo, допринесе за париране на част от слабостта на еврото на валутните пазари, до излизане "на зелено" на борсата във Франкфурт и до връщане на доходността на германските дългосрочни облигации на позитивна територия.

Еврото нараснва с 0,2% към 1,1322 долара, отскачайки от петъчното 10-дневно дъно около 1,1273 нивото. Единната европейска валута поскъпна с 0,42% от петъчното си дъно около 0,8533 британската лира към 0,8592 паунда и с 0,45% към 124,79 японски йени, след като в края на предходната седмица се понижи до двумесечно дъно около 123,82 йени (най-ниско ниво от 25-и януари насам).

Фондовата борса в Франкфурт също реагира предпазливо позитивно на днешното Ifo бизнес проучване, като основният немски индекс DAX вече нараства с 0,2%, след като при старта на европейската търговия се понижи до едномесечно дъно (най-ниско ниво 20-ти февруари насам).

Доходността на 10-годишните германски облигации пък излезе отново на позитивна територия към 0,009%, след като при петъчните много слаби резултати от проучването на IHS Makrit за промишлената активност в Германия доходността им се понижи под нулата към -0,003% за пръв път от октомври 2016-а година.

Отрицателната доходност на германските дългосрочно държавни книжа в края на предходната седмица се отрази това негативно и на облигационния пазар в САЩ, като лихвеният спред между 10-годишните и 3-месечните американски книжа се оказа отрицателен (по-висока доходност на краткосрочните от дългосрочните книжа) за пръв път от 2007-а година. По принцип тази т.нар. "обърната крива на доходността" е добър сигнал от историческа гледна точка за предстояща икономическа рецесия и допринесе за здравия спад на пазара на акциите Уолстрийт в петък, когато индексът DJIA се понижи с 460 пункта (спад с 1,77%), широкият индекс S&P500 - с 1,9% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 2,5%.

Днешното изненадващо по-добро бизнес проучване на немския институт Ifo обаче премахна на този етап "обърната крива на доходността", като доходността на 10-годишните американски облигации нараства с 1 пункт към 2,46% - над доходността от 2,45% на краткосрочните тримесечни книжа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени