Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ е обжалвал 9000 болнични листа през 2018 година

Снимка: Венцислав Величков

Националният осигурителен институт е обжалвал през миналата година 9000 болнични листа. Фалшиви са се оказали две хиляди от тях, обяви пред БНР управителят на НОИ Ивайло Иванов. 

Над 200 са подадените сигнали от НОИ до правоохранителните органи през последните години, предимно свързани със съмнения за измами в ТЕЛК системата. Управителят на Института Ивайло Иванов обясни, че от предоставените 400 досиета, прокуратурата е установила  за 200, че са с неистински диагнози:

"Тук не искам да кажа, че инвалидните пенсии, половината са неистински, а искам да кажа, че всички тези сигнали 400, които  те провериха в началният етап, върху всичките досиета, ние сме ги обжалвали и те, на практика, стъпиха върху тях. Това са обжалвания, в които ние също сме се усъмнили. Ако трябва да говорим, доста по малък е процентът от инвалидните пенсии, които са с истинска диагноза".

Статистиката до момента сочи, че 20% повече са и болничните листове за първите два месеца на тази година, сравнено със същия период на миналата. Има вероятност завишението да е заради тежката грипна епидемия, но според Иванов, има необходимост от дебати в обществото за промени, свързани с изплащането на болничните. Той цитира опита на други европейски държави:

"Първите няколко дни, става въпрос за три дни, да не ги изплаща нито работодателят, нито осигурителят, не казвам, че това е най правилната методика или  че това е правилно, казвам, че трябва всички да участваме в този процес за ограничаване на тези болнични листове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна