Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запрянов: Директните преговори за закупуването на Ф-16 вероятно ще започнат в началото на май

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с посланика на САЩ Ерик Рубин.
Снимка: Добромир Видев

Директните преговори за закупуването на американски изтребители Ф-16 за българската бойна авиация вероятно ще започнат в началото на май. Това каза за "Хоризонт" заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на конференция за членството на страната ни в НАТО. Американската страна проучва изискванията на българското министерство, каза Запрянов.

"Сега тази заявка трябва от другата страна да бъде анализирана и остойностена, след което "да се срещат" финансовите възможности, които заделяме с това, което ни се предлага. Ценовото предложение трябва да мине през Американският конгрес. Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети България, осемте".

Американският посланик Ерик Рубин посочи, че с придобиване изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО.

"Това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът и стратегически за сътрудничество със САЩ, което ще продължи десетилетия. Така както предните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти".

За пълноценна модернизация призова бившият президент Росен Плевнелиев по време на конференция, посветена на членството на България в НАТО. Според него програмата на правителството трябва да е до 2030 г. А модернизацията да е изпълнена с партньорите в НАТО.

"Да купим мъничко от сухопътните машини, защото може би има политически проблем със самолетите или  утре да купим мъничко от фрегатите, защото може би други ден ще има проблем със сухопътните машини. Да не говорим за бивши империи, на които продължаваме да наливаме пари за тяхното остаряло военно оборудване, вече над 30 години. Купете ги от нашите партньори в НАТО".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени