Eмисия новини
от 22.00 часа

Турция планира да увеличи вноса на ирански природен газ въпреки санкциите на САЩ

Снимка: БГНЕС

Турция планира да увеличи вноса на природен газ от Иран, заяви високопоставен ирански служител пред държавната информационна агенция ИРНА.

Членката на НАТО Турция зависи от вноса на почти всичките си енергийни нужди, като Иран е ключов доставчик на газ и на петрол, отбелязва Ройтерс, допълвайки, че близо 40% от електроенергията в страната идва от газови централи.

"Турция поиска да закупи повече природен газ от Иран", каза за ИРНА ръководителят на Иранската национална газова компания - Хасан Монтазер Торбати.

Ройтерс напомня, че през миналата година Съединените щати изтеглиха от ядрената сделка между Иран и шестте големи сили от 2015-а година и отново наложи санкциите на Техеран, които бяха отменени по силата на пакта. Първоначално Вашингтон разреши на Турция и някои други страни да продължават да внасят ирански петрол и природен газ, изключвайки ги временно от въведените нови санкции. Но в последното време от Белият дом се чуват все повече гласове за отмяна на въведените временни изключения.


Още от