Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция планира да увеличи вноса на ирански природен газ въпреки санкциите на САЩ

Снимка: БГНЕС

Турция планира да увеличи вноса на природен газ от Иран, заяви високопоставен ирански служител пред държавната информационна агенция ИРНА.

Членката на НАТО Турция зависи от вноса на почти всичките си енергийни нужди, като Иран е ключов доставчик на газ и на петрол, отбелязва Ройтерс, допълвайки, че близо 40% от електроенергията в страната идва от газови централи.

"Турция поиска да закупи повече природен газ от Иран", каза за ИРНА ръководителят на Иранската национална газова компания - Хасан Монтазер Торбати.

Ройтерс напомня, че през миналата година Съединените щати изтеглиха от ядрената сделка между Иран и шестте големи сили от 2015-а година и отново наложи санкциите на Техеран, които бяха отменени по силата на пакта. Първоначално Вашингтон разреши на Турция и някои други страни да продължават да внасят ирански петрол и природен газ, изключвайки ги временно от въведените нови санкции. Но в последното време от Белият дом се чуват все повече гласове за отмяна на въведените временни изключения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна