Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружения за възстановки на исторически събития искат да имат право да използват барут

Проф. Ивайло Дичев и доц. Георги Маринов пред БНР

Възстановка “Илинден“ във Варна.
Снимка: БНР

Сдружения за възстановки на исторически събития искат да имат право да притежават определени количества барут в себе си и се противопоставят на идеята оръжията им да бъдат обявени за незаконни.
       

“Става дума за готвени промени, те не са въведени, които са внесени пред Народното събрание от Министерство на вътрешните работи, минали са през Министерския съвет и са минали през първо четене и в периода между първо и второ четене има работни групи, които обсъждат нещата, които притесняват организации като нашата“, обясни пред БНР доц. Георги Маринов.

Аз съм председател на Национален съюз “Единение“, но ние успяхме да се съберем 20 организации и да подпишем едно писмо до председателя на Комисията по вътрешна сигурност, до председателя на Народното събрание, до Министерски съвет, до всички, включително и до президента.

В момента въпросът за използването на черния барут в исторически възстановки, изобщо не е решен. И ние точно това искаме да направим с нашите предложения – този въпрос да се реши така както е решен в множество европейски държави, които правят такива възстановки, поясни доц. Маринов в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

“Ние имаме претенции, ако може така както на ловците, които притежават ловни оръжия е разрешен 1 кг барут. В рамките на една възстановка около половин килограм барут може да отиде, но то е необходимо все пак човек предварително да се подготви. За един изстрел на оръдията, които ползваме отиват около 30 грама барут“. Един килограм барут би било нормално, така както за всички ловци, поясни още доц. Маринов. 

Според него участниците във възстановките са подготвени и притеснението на Министерство на вътрешните работи е неоснователно.

“Всичко, които участват във възстановките са хора, които или колекционират, или притежават едно-две или три оръжия, но имат отношение към оръжието и те четат и са достатъчно грамотни“.

“Доц. Маринов ви го каза, ако човек реши да извърши (престъпление – б.р.) той ще си намери по-добро оръжие“, каза проф. Ивайло Дичев в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

Колкото съм ходил по исторически възстановки в България, забелязвам, че те са доста контролирани. Много голяма част от участниците са бивши военни, които знаят да боравят с оръжие. Освен това самите тези оръжия са обезопасени.

Не бива тук отново да се подвеждаме по тази истерия със световния тероризъм. Нека погледнем каква е ситуацията в България – няма тероризъм в България, няма такава опасност, нямаме такива случаи.

Интервютата може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна