Eмисия новини
от 04.00 часа

Патрик Харкър от Фед не изключва възможността за еднократно повишаване на лихвите до края на годината

Чарлс Евънс от Фед обаче не очаква промяна на лихвите до втората половина на 2020-а година

Федерален резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Фед на Филаделфия Патрик Харкър заяви в понеделник, че централната банка все още има възможност да повиши еднократно лихвите през настоящата година, въпреки че рисковете около икономическите перспективите са се увеличили.

Икономическите перспективи пред САЩ са "доста добри", посочи Патрик Харкър в реч, която той ще изнесе по-късно през деня в  Лондон. "Като цяло обаче потенциалните рискове се отклоняват леко в посока надолу, но подчертавам думата "леко", допълни той.

Въпреки загрижеността си, г-н Харкър заяви, че той до голяма степен се придържа към оценките си за бъдещата парична политика. "Продължаваме да бъдем в режим на изчакване. Мнението ми понастоящем е, че би било оправдано най-много еднократко увеличение на лихвените проценти през тази и през 2020-а година, като моята позиция ще се ръководи от постъпващите икономически данни и събития".

Изявлението на Патрик Харкър е факт след проведеното през миналата седмица заседание на Федералния резерв, на което централните банкери запазиха без промяна основната американска лихва в диапазона между 2,25% до 2,50% стабилно и обявиха, че вече не очакват увеличение на лихвените ставки през тази година. Фед също така понижи средносрочните си прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в САЩ.

За разлика от негова обаче президентът на Фед на Чикаго - Чарлс Евънс посочи по-рано днес, че той не очаква повишаване на федералната фондова лихва до втората половина на 2020-а година. Говорейки на конференция в Хонконг той отбеляза, че желае да види повече доказателства за по-висока инфлация преди да Фед да побутне нагоре основните си лихви.

Според него икономиката на САЩ остава в сила позиция, като той прогнозира растеж на БВП между 1,75% и 2,0% през тази година, което обаче е под неговата предишна оценка за експанзия от 2,25% през 2019-а година.

Чарлс Евънс също така отбеляза, че федералната фондова лихва между 2,25% и 2,50% е "близо до неутралното ниво" и че настоящата парична и лихвена политика на Фед нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

Днешните изявления на Патрик Харкър и на Чарлс Евънс са първите коментари на американски централни банкери след последното заседание на Фед от миналата седмица.


Още от