Eмисия новини
от часа

Хората със слухов проблем не търсят навременна помощ, алармират специалисти

Венцислав Цветков
Снимка: Анастасия Крушева

Според данни на Световната здравна организация над 400 милиона души по света са засегнати дългосрочно от някакво слухово увреждане.

В България хората с този проблем са около 400 хиляди души, от тях 40 000 са деца.

Една от причините, хората със слухов проблем да не търсят навременна помощ, е недостатъчната информация, смята проф. д-р Венцислав Цветков от Военномедицинска академия.

"Масово при нас идват хора, които смятат, че центърът за имплатнация е един. Или, че имплантът ще ги доведе до масова асоциализация."

Цветков допълни:

"Ранната диагностика на загубата на слух помага за по-ефективното лечение при децата, а кохлеарната имплантация при по-възрастните помага за интерграцията на тези хора и връщането им на трудовия пазар."

През тази година в България се навършват 20 години от първата кохлеарна имплантация. За да се даде повече гласност на съвременните концепции в лечението на ушите, носа и гърлото, през тази година ще се проведат редица научни срещи и форуми, че ранната диагностика на загубата на слух помага за по-ефективното лечение при децата, а кохлеарната имплантация при по-възрастните, помага за интерграцията


Още от