Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Палангурски: Политиците от миналото бяха по-предпазливи

Снимка: Катя Чорова

„В началните години на българската демокрация политиците имаха малко по-голяма доза предпазливост и не влизаха сами в подобни капани, които могат да им изядат успешни политически кариери и да ги превърнат за посмешище в политиката“. Това каза пред БНР историкът проф. Милко Палангурски – преподавател във Великотърновския университет, в коментар за закупените от висши политици луксозни апартаменти на занижени цени и паралела на случая в българската история.

„Подобни скандали ще продължава да ги има, както ги е имало и преди. Последните скандали, ако трябва да ги сравняваме с по-стари такива наши прояви от края на XIX и началото на XX век, са общо взето кокошкарска история, която е направена така, че да бъде юридически неукорима, но в същото време политически и морално много атакуваема“, коментира той в предаването „Нещо повече и добави:

„Явно още първите строители на българската държавност са били наясно, че българският манталитет крие опасност от подобни неща, за да се предвиди още в Търновската конституция, че трябва да има извънреден държавен съд, за да бъдат съдени министрите в българската политика“.

Колкото по-силна е пресата, толкова по-лесно се разплитат подобни казуси, подчерта проф. Палангурски.

„Когато този, който е избран и призован да бъде елитът, изведнъж се окаже обикновеният кокошкар от махалата, който за един панелен или в случая не панелен апартамент е готов да влезе в подобна далавера, той вече не е политик, той е един от многото и той вече няма никакво морално право да играе ролята на политически лидер и водач – така разсъждават повечето от хората“, посочи още проф. Милко Палангурски.

Какво още разказа проф. Палангурски можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени