Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив негативен старт на Уолстрийт след оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартираха търговията в понеделник с нови, макар и доста предпазливи понижения, след като в петък и трите водещи индекса отбелязаха най-силен сесиен спад от 3-ти януари насам. Негативната инвеститорска настройка остава подвластна на притесненията относно глобалния икономически растеж, които набраха скорост в края на предходната работна седмица след серия слаби проучвания за промишлената активност в еврозоната, в Германия и в САЩ.

Днешното изненадващо нарастване на бизнес нагласите в Германия през март, според проучване на института Ifo, сякаш не успява да парира тези опасения за състоянието на световната икономика.

Внимателният следеният лихвен спред между 10-годишните и 3-месечните американски държавни облигации е отново отрицателен (по-висока доходност на краткосрочните от дългосрочните книжа), след като в петък именно т.нар. "обърната крива на доходността", възникнала за пръв път от 2007-а година, допринесе до голяма степен на здравия спад на пазара на акциите Уолстрийт, като индексът DJIA затвори с понижение от 460 пункта (спад с 1,77%), широкият индекс S&P500 - с 1,9% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 2,5%. От историческа гледна точка такава "обърната крива на доходност" е доста прецизен индикатор за предстояща икономическа рецесия.

Индексът DJIA се понижава в началото на търговията в понеделник с 0,3% (спад с 71 пункта), а широкият индекс S&P500 - с 0,34% към 10-дневно дъно от 2786 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Comspite се понижава с 0,53% най-вече в резултат на спад на акциите на Apple Inc. с 0,75%, тъй като по-късно днес ще бъде представено толкова очакваното от инвеститорите стартиране на стримийнг-видео услугите на производителя на iPhone. Според някои анализатори стартирането на този нови вид услуги може да провокира краткосрочни агресивни разпродажби на акции на Apple, въпреки че стримийнг-видеото би било печелившо за компанията в по-дългосрочен план.

Инвеститорите до голяма степен пренебрегнаха доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, според който предизборната кампания на президента Доналд Тръмп не е заговорничела с Русия. Докладът обаче оставя нерешен въпросът дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като е подкопавал разследванията, свързани с неговото президенство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!