Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шопов: Има огромно напрежение в жилищното строителство

Той призова политиците да изработят ясно законодателство в тази посока

Георги Шопов
Снимка: Ани Петрова

Националната асоциация на строителните предприемачи написа отворено писмо, в което алармира обществото, че се създава негативно отношение към целия бранш във връзка с разследването на конкретни имотни сделки, извършени от политически лица. Пред БНР председателят на асоциацията Георги Шопов посочи притесненията им:

„Нещата започват да приличат на шоу. Нашите съграждани гледат сеир, а нещата са сериозни. Имаме притеснения фокусът да не се измести от съществения проблем, който е обществен и политически проблем, към един работещ сектор, какъвто е жилищното строителство. Много често става така, че когато има някакъв политически конфликт, напрежение, то се отразява върху този, който работи – за него всеки ден и всяка минута е важна, за да си изпълнява ангажиментите“.

Връзката на бранша с политиката е индиректна, посочи Шопов и обясни в предаването „Нещо повече“:

„При нас водещи са правилата и нормите, които важат за проектиране и изграждане на жилищните обекти. Те са объркани и сложни, търпящи тълкувание много често. Тези правила и норми се правят от политиците. Ние сме зависими от тези правила и норми“.

Той призова политиците да направят ясни правила и норми, по които строителството на жилища да се развива. По думите му има огромно напрежение в целия сектор. Според него и гражданите трябва да са активни в тази посока.

Не си избираме клиентите по ръст, цвят на очи или политическа принадлежност, подчерта Георги Шопов.

„Никой строителен предприемач няма да предприеме и да започне нещо, което не е позволено по наредба и закон, защото той поема чудовищен риск милионите, които вкарва, и ангажиментите, които има по съответния обект, да бъдат обезценени на 0“, каза още председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

По думите му цената на един обект може да варира. При него разликата може да е до 20-25% в зависимост от начина и времето на финансиране.

Практиката показва, че когато в един сектор има напрежение, това води до по-малко производство и предлагане, което от своя страна води до повишаване на цените, предупреди още Шопов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!