Eмисия новини
от 20.00 часа

Норвежки археолози откриха заровен викингски кораб

Снимка: БГНЕС

Норвежки археолози откриха викингски кораб, заровен в земята в район богат на исторически находки, разкриващи историята на безстрашните воини и мореплаватели от Средновековието, предаде АФП, цитирана от БТА.

Плавателният съд е локализиран с помощта на георадар в надгробна могила. Тя е в парк в областта Вестфолд - югоизточно от Осло, където редовно се намират викингски реликви.

„Изображенията показват форма на кораб (...). Невъзможно е на този етап да се определи дали находката е добре запазена - корабът е под земята", казва в съобщение Тере Гансум - директор по културното наследство на областта Вестфолд.

Преди евентуалните разкопки ще бъдат направени допълнителни изследвания с георадар.

В Европа са открити седем викингски кораба, три от които - в тази област. През миналата година в Югоизточна Норвегия също бяха намерени останки от викингски кораб.

Викингските воини и търговци са кръстосвали моретата на Северна Европа - между VIII и XI век. При погребение те полагали телата на своите крале и вождове на кораб. Корабът оставал на нивото на земята и бил засипван с пръст, като се образувала надгробна могила.


Още от