Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключително многопластова личност с голямо обаяние - такъв е бил Иван Табаков

Лаврен Петров за големите идеи на малките галерии и за незаслужено позабравените български художници

Ако в някой хубав ден до 12 април се разхождате по "Оборище", например и решите да отделите малко време за нещо красиво, можете да "свърнете" в една от преките и да се окажете в малката галерия Лоран, а там - да попаднете в омайния свят на Иван Табаков. Негови картини с цветя - едни натюрморти изключително ефектни е избрал да покаже Лаврен Петров, който гостува в сутрешното ни Радиокафе.
Всъщност става дума за нещо доста по-сериозно и задълбочено от просто "показване". Това е поредният проект на галерията, който представя известни или пък позабравени значими имена от българското художествено наследство, което включва събиране на колекция, откупуване от различни места, реставриране и подготвяне в експозиционен вид - по думите на Лаврен Петров, който е внук на големия Цанко Лавренов и определено добре разбира колко е важно да пазим паметта и изкуството.
Проектът е пореден, защото досега в галерията са били представяни имена като Иван Тричков, Илия Бешков, Константин Щъркелов. При всеки от тях (освен самата изложба) е имало проучвания и (отскоро) прекрасни каталози.

За настоящата изложба изработването на каталога, включващ всички изложени картини (а даже и една допълнителна, която е коренно различна като тематика и размер) е било поверено на Людмил Веселинов - известна личност, публична фигура, колекционер, доктор по изкуствознание, допълва Снимка: Личен архивгостът ни в студиото. А проучвателната дейност е извършена от Марияна Аврамова, която се "заравя" в няколко архива и събира максимално количество данни, съставяйки много богата биография на родения през 1901 година Иван Табаков. Интересното е, че се появяват все нови и нови факти, защото покрай изложбата различни хора се свързват с нас и ни разказват за Иван Табаков - разказва Лаврен Петров.

Самата изложба се радва на голям интерес от страна на ценителите, а и почти всички творби вече са откупени. Освен художествено стойностни, картините на Иван Табаков са и много красиви - а тези неща не винаги се припокриват - обяснява с усмивка гостът ни. Говорим и за живота на художника, който има богата биография, много интересни изяви и два известни престоя в Париж - единият от 1926 до 1932, вторият - през 60-те години на 20 век. Ние имахме желания да разберем още за тези години, прекарани във Франция, но като малка галерия сме ограничени и все още не сме се свързали с неговите наследници там. Но пък имаме намерение да направим голяма изложба през 2021, когато се навършват 120 години от рождението на Иван Табаков.
Творбите на художника са се радвали на голям успех до 9 септември 1944-та, но и след това той успява да се реализира. Именно в тази двойнствена посока са някои от интересните нови факти, споделени с галериста покрай изложбата, факти, хвърлящи повече светлина върху личността на Иван Табаков.

Бил е отдаден на изкуството, с голяма любов към своето творчество и същевременно е правел неща, поръчкови, които не е харесвал. Буквално преди дни разбрахме повече за неговите убеждения. Те със сигурност са били леви и преди 1944 година и дори се предполага, че първия му престой в Париж е бил може би бягство от някои събития, разиграващи се тогава у нас. Той е и основоположник на представянето на съветски художници у нас. Но същевременно Иван Табаков е бил харесван и близък на двореца, негов приятел в бил известният през 40-те немски посланик и колекционер Бекерле... Една изключително многопластова личност с голямо обаяние - такъв е бил Иван Табаков. След смъртта си той изпада в незаслужено забвение и затова ние с голяма гордост представяме тази изложба - разказва Лаврен Петров. 

Макар и собственик на малка галерия, той е убеден, че и една малка галерия може да инициира големи идеи. И дава за пример съвместния проект с Националната художествена галерия, планиран за 2020 г. и свързан с творчеството на Христо Берберов.

А засега великолепните цветя, нарисувани от Иван Табаков ви очакват. Вижте ги, ще добавите пласт красота към ежедневието си.

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова с Лаврен Петров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна