Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

A1 Group избра Nokia за изграждане на австрийската 5G мобилна мрежа

Водещата австрийска телекомуникационна група А1 обяви в понеделник, че е избрала компанията Nokia за свой партньор за изграждане на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) в страната, продължавайки по този начин дългогодишното сътрудничество с финландския доставчик на оборудване, съобщава Ройтерс.

A1 Group, която се контролира от мексиканската Америка Movil и от австрийската държава, заяви, че Nokia ще й предостави безжична 5G технология и облачно-базирана основна мрежова технология. Мобилната безжична мрежа 5G ще предостави супер-бърза връзка и ще улесни новите приложения от тези в автомобилите със самостоятелно управление до медицинските роботи.

Според източници на Ройтерс Европейската комисия ще призове страните от ЕС да споделят повече данни, за да се справят с рисковете, свързани с киберсигурността на 5G мрежите, но няма да изисква забрана на участието на технологичния гигант "Хуавей" (Huawei) при изграждането на мобилните мрежи от пето поколение.

Компаниите Nokia и Ericsson са сред водещите европейски претенденти за 5G оборудване.

"Заедно с Nokia ще използваме пълния потенциал на 5G мрежите", заяви Маркус Граусам, който е главен изпълнителен директор на A1 Austria. "Разчитаме на надежден и дългогодишен партньор, с който вече успешно реализирахме редица големи проекти", допълни той.

По-рано този месец А1 Group се съгласи да плати 64,3 млн. евро за високочестотния спектър в лентата на 3,5 гигахерца (Ghz) на първия австрийски търг за 5G мрежа, като компанията посочи, че ще финансира това чрез оперативните си парични потоци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени