Eмисия новини
от 19.00 часа

Тереза Мей с последна надежда за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви в Камарата на общините, че все още няма достатъчно одобрение за нейната сделка за Брекзит за гласуване за трети път, но тя ще продължава преговорите със законодателите да получи тяхната подкрепа.

По-късно тази вечер депутатите в Камарата на общините ще обсъдят и гласуват предложение за провеждане на така наречените „проучвателни вотове“ по алтернативни планове на сделката на Мей.

Премиерът обаче заяви в паламента, че ще инструктира дерутатите от нейната Консервативна партия да гласуват против поправката.

Битката между правителството и парламента навлиза в решителна фаза. Проблемът за депутатите е, че дори да има консенсус по някоя алтернатива, което ще бъде много трудно, вотът не е обвързващ, а правителсвото не иска депутатите да му диктуват условията в делата по Брекзит.

При това положение заплахата от напускане на ЕС без сделка остава реалност.

Северноирландските юнионисти потвърдиха, че неса променили позицията по сделката на Мей и няма да я подкрепят, лейбъристите в опозиция пък не виждат никакво основания сделката дабъде внасява отново за гласуване.

Тереза Мей обаче продъжава да храни надежди, че при липсата на алтернатива нейната сделка остава единствената опция и в крайна сметка може да бъде одобрена.

Още от