Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът окончателно обсъжда промените в Изборния кодекс

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията по правни въпроси окончателно ще обсъди днес промените в Изборния кодекс, които връщат старите по-ниски прагове на преференциите. На първо четене правната комисия ще разисква и промени в Антикорупционния закон, които изключват общинските съветници от кръга лица, които трябва да подават имуществени декларации.

ГЕРБ връщат досегашните прагове за преференциалния вот – 7% от подадените гласове за парламентарни и местни избори и 5 на сто за евродепутати.

С промени, внесени от ГЕРБ и ДПС, в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество се разширява кръгът на лицата, които декларират имущество с председателя на Националната следствена служба и неговите заместници. В същото време отпада задължението общинските съветници да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимост.

Вносителите се мотивират с големия брой съветници – около 5400, което би блокирало системата на деклариране на лицата и изисква много повече човешки и материални ресурси.

Изменението за този кръг лица е поредното, след като първо за тях бе удължен срокът с един месец от влизането в сила на закона през януари миналата година, а след това парламентът отложи задължението на общинските съветници да подават декларации след местните избори наесен. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени