Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент поема контрола над Брекзит

| обновено на 26.03.19 в 18:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите в британския парламент гласуваха снощи да поемат контрола в процеса за Брекзит тъй като времето за споразумение с ЕС изтича. Днес министри предупредиха, че не могат да бъдат обвързани с решенията на парламента.

А утре се очаква натоварен ден в Камарата на общините, където правителството ще внесе законодателството за промяна на датата за напускане на ЕС, след което депутатите ще гласуват по алтернативни планове за Брекзит в опит да намерят сделка, която ще се радва на мнозинство в парламента.

След снощното поражение в Камарата на общините днес министрите се опитват да размишляват върху факта, че вече не контролират напълно процеса на Брекзит.

„Парламентът ще изложи неговите становища, но като правителство ние не сме задължени да ги изпълним“, заяви лидерът на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм.

В резултат на гласуването снощи Тереза Мей загуби още трима министри, така оставките в кабинета, откакто е премиер, станаха 29.

Ричард Харингтън, заместник-министър на икономиката, мотивира решението си по следния начин:

„Като демократ моята цел като политик бе да изпълня това, за което гласува народа, но  не с цената на самоубийство. Сега парламентът трябва да реши“.

Вотът дава на депутатите право утре да обсъдят следващите ходове. А те могат да включват от по-близки отношения с ЕС до напускане без сделка или провеждане на нов референдум.

Думата „компромис“ се споменава все по-често, но ще бъде ли постигнат такъв и ще се вслуша ли Тереза Мей в законодателите. Защото ако Тереза Мей не хареса посоката, в която могат да бъдат тласнати нещата, може да се стигне и до общи избори.

Мей още не е загубила надежда за нейната сделка.

„Ясно е, че сделката на премиера е най-добрият начин да се върви напред и че напускане без сделка няма да бъде прието от парламента. Така че се надявам депутатите да гласуват за сделката“, каза министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Северноирландските юнионисти обаче продължават да са против сделката, но брекзитиърът Джейкъб Рийс-Мог писа в социалната мрежа Туитър, че става все по-ясно, че предоставяния избор е или сделката на Мей или да няма Брекзит. А това бе изтълкувано като сигнал, че е той е готов да подкрепи сделката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна