Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: София и Кайро са съюзници в борбата с тероризма

| обновено на 26.03.19 в 15:01
Румен Радев и Абдел Фатах ал Сиси обсъдиха в Египет двустранното сътрудничество.
Снимка: Пресслужба на президента

Президентите на България и Египет обсъдиха на среща в Кайро борбата с тероризма, организираната престъпност, радикализма и нелегалната миграция. След срещата Румен Радев подчерта, че България цени лидерската роля на Египет при търсене на баланс за установяване на стабилност и сигурност в района на Близкия Изток и Северна Африка. 

София и Кайро са съюзници в борбата с тероризма, подчерта Радев, след като обсъди с египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси предизвикателствата пред региона и възможностите за общи действия на двете държави в борбата с организираната престъпност, радикализма и нелегалната миграция:

„България като една от най-близките държави от Европейския съюз до Египет има своята отговорност проблемите, които съществуват в региона, и гласът на Египет да бъдат чути по-силно в Европейския съюз, защото от ситуацията в района на Близкия Изток и Северна Африка зависи и стабилността, и сигурността на Европа“.

Необходимостта от сътрудничество по тази тема сподели египетският президент:

„Египет поема голямо бреме за сигурността на границите си и за пресичане на незаконната миграция. Достигнахме до извода, че сме изправени пред едни и същи предизвикателства и това изисква от нас обединяване на усилията“.

Двамата президенти набелязаха и приоритетни области за бъдещо сътрудничество, сред които енергетиката:

"Египет и България могат да предложат алтернатива за диверсификация на доставки и на маршрути, особено по отношение на природния газ", заяви Радев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна