Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът отпуска $1 млрд. за оградата на границата с Мексико

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на САЩ отпуска 1 милиард долара за проектиране и построяване на ограда с дължина 91 км и височина 5,5 м, пътища и осветление по границата между САЩ и Мексико, предаде БТА.

Пентагонът съобщи, че пренасочва тази сума в подкрепа на министерството за вътрешна сигурност и на граничните служби. Проектът ще бъде изпълнен от инженерни войски в районите на градовете Юма (щата Аризона) и Ел Пасо (щата Тексас), се посочва в съобщението, цитирано от Ройтерс.

Целта на тази мярка е да бъдат блокирани коридори за контрабанда на наркотици, добави ведомството.

Американският президент Доналд Тръмп въведе на 15 февруари национално извънредно положение, след като Конгресът отказа да отпусни до $8 млрд. федерално финансиране за стената. С това той иска да заобиколи парламента и да използва предназначено за военните финансиране за оградата.

Контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ прие след това резолюция за отмяна на извънредното положение, а по-късно 12 републиканци се присъединиха към демократите в Сената, за да я прокарат. Тръмп обаче наложи вето на резолюцията.

За да се отмени президентското вето, се изисква мнозинство от 2/3 във всяка камара на Конгреса. Нито Камарата на представителите, нито Сената изглежда имат достатъчно гласове, за да достигнат този праг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна