Eмисия новини
от 04.00 часа

ЕС поиска от Китай реципрочност в търговията и инвестициите

| обновено на 26.03.19 в 14:03
Си Цзинпин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел призова днес китайския президент Си Цзинпин да предложи повече „реципрочност“ в търговията и инвестициите между Китай и Европа, в частност с оглед на мащабната инфраструктурна инициатива на Пекин „Един пояс, един път“, предаде АФП.

Инициативата е „много важен проект“ и „ние, европейците, искаме да играем роля в него“, каза Меркел на пресконференция в Париж.

„Това трябва да доведе до реципрочност, а ние имаме известен проблем с намирането ѝ“, подчерта канцлерката, която днес участва в разговори в Париж със Си, с френския президент Еманюел Макрон и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Юнкер застъпи същата позиция и поиска по-голям достъп за европейския бизнес до китайския вътрешен пазар.

От своя страна Макрон настоя Си да „уважава единството на ЕС“ и призова за „образцови отношения“ между Европа и Китай.

„Никой не е наивен, но ние уважаваме Китай и сме решени да имаме диалог и сътрудничество и естествено очакваме нашите големи партньори да уважават единството на ЕС и ценностите ни“, изтъкна Макрон.

Европейски лидери се опасяват от увеличаващите се китайски инвестиции в Източна Европа, както и от скорошното включване на Италия към „Един пояс, един път“. И Брюксел, и Вашингтон се опасяват, че Пекин иска да раздели по този начин Стария континент.

На пресконференцията Си Цзинпин заяви, че Китай и Европа „напредват заедно“, но двата търговски блока трябва да преодолеят „подозренията“. „Разбира се, че има различия и конкуренция, но това е позитивна конкуренция. Не трябва да оставяме подозренията да ни водят постоянно назад“, подчерта китайският президент. 

По-рано в рамките на европейската си обиколка Си Цзинпин посети Италия, която стана първата страна от Г-7, включила се в мащабния инфраструктурен проект, наричан „Новия път на коприната“. 


Още от