Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Хурмузова: Отпадането на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца няма да се отрази фатално

Снимка: dnevnik.bg


Отпадането на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца няма да се отрази фатално, защото той загуби своя смисъл, заяви пред БНР Десислава Хурмузова от гражданската инициатива „Спаси, дари на…“. Тя подчерта, че в последните години този обществен съвет е бил осакатен, включително накрая му е било забранено да говори.

Общественият съвет ще бъде заменен със специализирани комисии след по-малко от седмица, когато работата на Фонда за лечение на деца ще бъде официално прекратена, а дейността му ще премине към Здравната каса. В предаването „Преди всички“ Хурмузова отбеляза, че не е ясно колко ще са и как ще работят тези комисии, както и какви хора ще бъдат включени в тях.

Дарителите на Фонда за лечение на деца получаваха най-висока ставка данъчни облекчения – 50% намаление на данъчната основа. Това не трябва да се пренася към НЗОК, подчерта Хурмузова и обясни:

„Касата не би трябвало да получава дарения, тъй като това е скрита предпоставка за корупция и за всякакви лоши практики. Няма го обществения момент в Касата. Не виждаме причина да получава дарения и то с такава висока ставка“.

Според нея новата наредба донякъде повтаря стария правилник за дейността на Фонда за лечение на деца. От нея личи добронамереност, смята тя, но добави, че в нея има и някои „недомислия“.

„За костно-мозъчните трансплантации е предвиден един твърде кратък срок за следтрансплантационно лечение, което НЗОК ще заплаща – 60 дни. По всички протоколи този срок трябва да е минимум 100 дни, защото те са рискови за детето“, алармира Десислава Хурмузова. Тя се надява този текст да бъде оправен.

„Може би ще има трусове. Няма как да няма, защото министърът прави една много сериозна реформа, истинска реформа. Ще има трусове, но се надяваме те да не се отразят по никакъв начин на децата“, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна