Eмисия новини
от 20.00 часа

Гърция протестира заради тормоз на турски изтребители над Ципрас

Премиерът Алексис Ципрас лично съобщи за инцидент с турски военни самолети, които принудили хеликоптера му да извърши рискови маневри.
Снимка: БГНЕС

Очаква се Атина да изпрати протестна нота в Анкара за нарушение на гръцкото въздушно пространство над Егейско море и рисково прелитане до хеликоптера на премиера Алексис Ципрас.

Самият Ципрас съобщи вчера за инцидент с турски военни самолети, които са принудили хеликоптера, в който пътува за островите Агатониси да извърши рискови маневри.

Опитни пилоти коментират пред медиите, че случаят е рисков за живота на пътуващите в гръцкия хеликоптер.

Анкара опроверга информацията на гръцкия премиер с обяснение, че подобен инцидент въобще не е имало.

Никой в Гърция обаче не се съмнява в достоверността на думите на премиера, който каза:

„Турските военни самолети принудиха екипажа на хеликоптера, в който пътувах, да извърши ниски прелитания, докато изчакаме да пристигнат гръцки отбранителни самолети. В последствие турските самолети бяха принудени да напуснат гръцкото въздушно пространство“.

Само вчера в деня на националния празник гръцката въздушна охрана е засякла 47 нерегламентирани навлизания на турски военни машини в гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Опозицията настоява не само за протестна нота срещу Анкара, но и за изясняване на случая в рамките на НАТО и Европейския съюз.

Военни специалисти коментираха пред медиите, че това е прецедент, който е поставил на риск живота на гръцкия премиер.


Още от
В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.

Сърбия отвори „банка“ за ракия

публикувано на 18.10.19 в 20:36