Eмисия новини
от 14.00 часа

НАСА отмени женска мисия в открития космос заради липса на подходящи скафандри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАСА отмени насроченото за 29 март историческо първо излизане в открит космос на две астронавтки от Международната космическа станция (МКС) заради липса на скафандри с подходящ размер, предадоха информационните агенции.

Така в петък Кристина Кох ще изпълни задачи в открития космос заедно с колегата си американец Ник Хейг, вместо с Ан Макклейн, както първоначално бе планирано.

НАСА обяви в началото на месеца, че в открит космос ще излязат астронавтките Макклейн и Кох, за да монтират нови акумулатори. Предполагаше се, че от Земята акцията ще бъде ръководена също само от жени.

Изменението се наложи след първото излизане на Макклейн в космоса на 22 март, която установи, че се чувства по-добре със скафандър със среден размер. Но до 29 март е възможно да се подготви само един такъв скафандър, който ще ползва Кох.

На 22 март Макклейн и Хейг успешно излязоха от МКС в открития космос и обновиха част от енергетичното оборудване на станцията. Те монтираха три блока адаптери и включиха към тях нови по-мощни литиево-йонни акумулатори, които се зареждат от една от слънчевите батерии на МКС. При замяната на акумулаторите беше спряна една от линиите на енергозахранването на МКС, но това не повлия на сигурността на станцията, поради наличието на резервна енергийна система.

Откакто съществува МКС (1998 г.), в открития космос са правени 214 излизания. Те обаче са осъществявани само от мъже или екип от мъж и жена, отбелязва БТА.


Още от