Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на общите бизнес нагласи във Франция през март, но при влошаване в промишлеността

Френският БВП нарасна през 2018-а година с 1,6% вместо с 1,5 на сто

Снимка: Ройтерс

През март общото бизнес доверие във Франция отбеляза слабо подобрение спрямо предходния месец, но при известно влошаване на бизнес нагласите в промишлеността за пръв път от началото на годината, показват данни на официалната френска статистика Insee.

Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, нарасна през март до 104 пункта от 103 пункта през февруари и продължава да се задържа стабилно над дългосрочно осредненото ниво от 100 пункта.

Индексът, оценяващ доверието в промишления сектор на Франция, обаче се понижи през март до 102 пункта след стабилизация през предходните три месеца на ниво от 103 пункта, тъй като мениджърите в този сектор оценяват като по-слаби експортните поръчки, заетостта и изминалата бизнес активност при известно подобрение на техните производствени очаквания в бъдеще.

Индикаторът за бизнес доверие в сферата на услугите се стабилизира на февруарското ниво от 103 пункта, а при търговията на дребно - на ниво от 102 пункта, докато в строителството се повиши до 112 от 111 пункта месец по-рано.

По този начин основните бизнес индикатори през третия месец на годината продължават да се задържат трайно над техните дългосрочно осреднени нива от 100 пункта. Това е знак за стабилен, макар и все още сдържан икономически растеж през първото тримесечие на годината,

В същото време Insee потвърди, че БВП на Франция нараства в края на 2018-а година с 0,3% спрямо третото тримесечие (когато също нарасна с 0,3%) въпреки серията антиправителствени протести на т.нар. "жълти жилетки", които се отразиха негативно бизнес и на потребителското доверие в страната.

През цялата 2016-а година френската икономика нарасна с 1,6% спрямо 2017-а - малко по-добре от предварителната оценка на Insee за експанзия от 1,5 на сто.

Растежът на реалния разполагаем доход на френските домакинства пък се ускори през четвъртото тримесечие на 2018-а година до 1,3% от 0,7% през третото тримесечие, докато нивото на спестовност скочи до 15,2% от 14,5%. Потребителските разходи обаче не отбелязаха растеж на тримесечна база в края на миналата година след повишение с 0,4% през периода юли - септември 2018-а година.

В корпоративния сектор обаче растежът на инвестиции се забави рязко през четвъртото тримесечие до едва 0,3% от 1,7% през третото тримесечие, отбеляза Insee.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени