Eмисия новини
от 04.00 часа

Николай Бареков: Мога да променя позицията си до утре, ако моят глас е толкова златен

Петър Мутафчиев: Не може с нарочни регулации да се прави опит за изкривяване на пазара

| обновено на 26.03.19 в 13:20
4
Николай Бареков
Снимка: БГНЕС

Пакетът "Мобилност", оспорван от българските превозвачи, ще бъде обсъден в Европейския парламент в сряда, реши мнозинството от евродепутатите вчера. Подготвя се голям протест утре на български превозвачи пред Европарламента в Страсбург.

Евродепутатът Николай Бареков не присъства вчера при гласуването в зала. Заедно с него и Светослав Малинов и Неджми Али не са били на заседанието.

"Аз мога да променя позицията си до утре, ако моят глас е толкова златен, при две условия - незабавно увеличаване на заплатите на шофьорите на камиони с 20 % и второ - всички трудови договори да бъдат ревизирани и държавата да се намеси, така че българските шофьори, които карат по пътищата на Европа, да не взимат минималната заплата, а да взимат реалните пари, които им се полагат. Така превозвачите ще трябва да платят малко повече данъци и осигуровки на държавата, но ще трябва да спазват закона, както го спазват всички граждани". Това каза пред БНР евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков.

В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Бареков коментира, че съзнателно не е гласувал и добави: "Коя е българската позиция по пакета "Мобилност"- на едрите превозвачи, които карат техните работници да работят на минимална работна заплата и без осигуровки, или на шофьорите - трудовите хора на България". Според него гледната точка на шофьорите не е защитена, а те насила са карани да протестират в защита на работодателите им.

Пред БНР евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Неджми Али обясни, че не е бил вчера в Страсбург поради лични причини. "Имах купен билет и си го отмених заради лична причина - майка ми", уточни той.

В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Али коментира, че два от трите пакета предложения са били отхвърлени по време на заседание на комисията и не е било редно да бъдат входирани в пленарна зала.

Бившият транспортен министър и председател на Форума за балкански транспорт Петър Мутафчиев коментира пред БНР:

"Трябва да се зададе въпросът за социалната защита на шофьорите - това е работа на държавата, но другият въпрос е свободният транспортен пазар в Европа и неговата регулация".

"Не може с нови, нарочни регулации да се прави опит за изкривяване на пазара", заяви Мутафчиев в предаването "12+3" на програма "Хоризонт". По думите му проблемът е сериозен, особено защото се случва преди евроизборите. Според него много късно са започнали мерките на българските институции срещу т.нар. пакет "Макрон".

Мутафчиев изрази надежда, че заедно с другите страни, засегнати от пакета "Мобилност", ще се намери някакъв взаимоприемлив вариант.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай Бареков, Неджми Али и Петър Мутафчиев можете да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от