Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съществено влошаване на китайските икономически нагласи през март

Икономическите нагласи в Китай се влошиха рязко през месец март с цели 11,5 пункта, показват резултати от последно проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (CEP) на института Zew, публикувани във вторник. Индексът, измерващ китайските икономически очаквания, се понижи през март до -25,0 пункта от -13,5 пункта през февруари.

По този начин индикаторът CEP на института Zew, който отразява очакванията на международните експерти на финансовия пазар за макроикономическото развитие на Китай през следващите дванадесет месеца, остава на негативна територия и далеч под неговата дългосрочна средна стойност за 12-ти пореден месец.

Очакванията за текущата икономическа ситуация в Китай остават почти без промяна, като съответният индекс се понижи през март до -13,9 пункта от -13,5 пункта през февруари.

                                                                                 Индекс на китайските икономически нагласи

Снимка

Въпреки това новата осреднена прогноза на анкетираните международни експерти относно растежа на китайската икономика отбеляза слабо подобрение, като те вече очакват БВП да нарасне през настоящата година с 6,2% при предишна оценка за растеж с 6,1%. За 2020-а година обаче те продължават да очакват забавяне на китайската експанзия до 6,0 на сто.

"Очакванията на експертите отразяват решенията, взети на Националния народен конгрес (китайския парламент). Те очакват по-нататъшно нарастване на държавното потребление, както и увеличаване на вътрешния и външния дълг. От своя страна, планираните мерки на паричната политика се отразяват в очаквания скок на цените на акциите", посочи Михаел Шрьодер, старши изследовател в отдел "Международни финанси и финансов мениджмънт" към Zew института.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна