Eмисия новини
от 04.00 часа

„Да послушаме кино“ – красива музика, пълна със спомени

Снимка: БГНЕС

На 27 март, навръх рождения си ден, в зала № 1 на НДК, Хилда Казасян ще изпълни любими песни от любими български филми. Както обикновено, джаз певицата е в обкръжение на забележителни инструменталисти – Живко Петров (пиано), Христо Йоцов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Росен Захариев (тромпет).

Това е една много отдавнашна моя мечта – да направя концерт, на който да изпълня най-красивата музика от старите български филми. Преди години, заедно с Христо Йоцов, направихме албум с такива песни, нарича се „Замълчи, замълчи“. Но той някак мина и отмина без да направя нищо повече. Сега, с абсолютно нови аранжименти – повечето на Христо Йоцов и някои на Живко Петров, ще представя песни, включени в албума, както и други, които избрахме по-късно. Като чуеш дори само фраза от тези песни, сякаш се задейства някакво копченце в теб и си спомняш толкова неща, които си преживял в определен период. Защото те са свързани с живота ни и са пълни със спомени. В последно време често съм на сцената с Русенската филхармония, представяйки програма с най-доброто от творчеството на моя баща Вили Казасян. Съвсем скоро изнесохме пет концерта в различни градове у нас. Но проекта, чиято  премиера предстои, реших да представя с джаз квартет. Когато работиш с толкова добри музиканти, сцената може „да се напълни“ с качествена музика и без да има много хора на сцената. Реших да поема този риск и мисля, че това ще е нещо много различно, красиво и смислено. Наши гост-музиканти ще бъдат двама страхотни изпълнители, които изключително много харесвам и обичам – Васил Петров и Теодосий Спасов. Всеки със своя стил и натюрел се вписва прекрасно в програмата, която сме подготвили. Мултимедията поверих в ръцете на Васил Къркеланов, с когото много често работим през последните години. Мисля, че ще направим един уютен спектакъл.Хилда Казасян разказа и защо събитието е точно в деня на един много личен за нея празник:

Когато избирах датата за концерта, се обадих на една много добра астроложка, защото донякъде е риск да направиш концерт в толкова голяма зала. Моята приятелка се забави около седмица и когато се обади, ми посочи тази дата. Толкова дълго беше пресмятала, че дори не беше забелязала, че това е рожденият ми ден. Не знаех какво да кажа, защото от години изобщо не го празнувам. Е, сега ще го празнувам, надявам се, с 4000 души в НДК. Когато години наред не си изневерил на това, което правиш, имаш предана и постоянна публика. Мисля, че в голяма степен дължа тази „праволинейност“ на Христо Йоцов, с когото работя от самото начало. Той не ми позволи и на милиметър да се отклоня от „пътечката“, която бях поела. Когато подготвяш подобен концерт е важно да успееш най-пълно да „пресъздадеш“ себе си, уюта, който носиш, интелигентността си, да направиш постановка, в която да си откровен. Тогава хората ти вярват и наистина няма значение дали си в клуб или пред няколко хиляди души публика.


През юли ще гостуваме  с този концерт във Варна, Бургас, Русе. Планираме и едно европейско турне с нея. Това е музика много професионална, много истинска и много благодатна за претворяване. В същото време песните вече имат своята популярност и затова мисля, че програмата ще има дълъг живот.

Още от