Eмисия новини
от 04.00 часа

„Травиата“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

Това беше наистина прекрасен музикален празник! Първо, заради великолепната класическа постановка на Ричард Еър, която този сезон отбелязва 25-годишнина. Традиционните интервюта в антрактите на спектакъла ни срещнаха със създателите на спектакъла, който се играе вече четвърт век със същия успех, със същото силно въздействие върху публиката, без да се налага никаква промяна в мизансцена, декорите или костюмите, никакво освежаване или осъвременяване. Ричард Еър сподели колко е щастлив от това и разказа как диригентът сър Джордж Шолти някога го е поканил да направи знаменитата постановка. Това е бил дебютът на Ричард Еър на сцената на „Ковънт Гардън“ и на оперната сцена изобщо. Той първоначално отказал, защото няма никакъв опит, а сър Джордж Шолти отговорил: „Аз никога досега не съм дирижирал опера, ти никога досега не си поставял опера. Трябва да направим нещо много хубаво!“

В главната роля през 1994. е пяла оперната дива Анжела Георгиу. В сегашната продукция актьорският състав също беше великолепен. В ролята на Виолета беше Ермонела Яхо. Казват, че партията на Виолета трябват две различни певици. Мисля, че и за актьорската роля трябват две различни артистки. Няма да забравя образа, който изгради Ермонела Яхо и вокално, и артистично и който ме просълзи, въпреки че не за първи път гледам „Травиата“! Както сподели изпълнителят на ролята на Жорж Жермон, тя е изключителна актриса, приковава вниманието не само на публиката, но и на целия актьорски състав на сцената! А той самият е актьор великан! През 1971 г. е дебютът му на сцената на Ковънт Гардън в ролята на Каварадоси в Тоска от Пучини. Пее в първата прожекция от Ковънт Гардън /тогава телевизионна/ – на Бохеми от Пучини. През последните години знаменитият тенор Пласидо Доминго се изявява като баритон, от 4 г. изпълнява ролята на Жорж Жермон. И дори и по-строгите критици с цялото си уважение към този изключителен певец и личност деликатно да подсказват, че той няма истински баритонов тембър, бих казала, че Пласидо Доминго е един от най-убедителните в образа на бащата на Алфред със завладяващата си актьорска игра, с баритоновите височини, достигани с лекота от теноровия глас и с изключителната си ерудиция и харизма на оперната сцена, за която е роден.

 „Доволна съм от шанса си да спечеля билети от томболата на предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ и да се насладя на спектакъла на операта "Травиата" от Верди, постановка на Кралската опера в Лондон "Ковънт Гардън". Не ми беше позната изпълнителката Ермонела Яхо, но тя се справи прекрасно с ролята си и публиката след два дълги антракта изобщо не се разреди - примамени бяхме от изпълнението й. Певицата изтръгна всички страсти от себе си, за да пресъздаде пълнокръвно образа на Виолета. Сред наздравицата със звън на чаши тя с голямо умение се превъплъти в ролята на жена, неосъзнато търсеща великото чувство - любов, на което се отдаде всецяло с мекотата на гласа си и с високата си артистичност. С голямо умение поднасяше психологическите преходи от едно състояние в друго. Възхитително се прояви за годините си Пласидо Доминго - с рутина, увереност и достолепие на велик певец изпълни ролята на Жорж Жермон. Много топъл и лиричен бе гласът на Алфредо. Благодаря за емоционалното преживяване и го пожелавам и на други слушатели“ сподели слушателката на БНР Ангелина Понорска от Пловдив.

Следващите прожекции от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ ще бъдат на 3, 6 и 7 април. В кината Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян ще гледаме спактакъла на Кралския балет на „Дон Кихот“ от Минкус в жизнерадостната постановка на знаменития балетист Карлос Акоста.


Още от