Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Самсунг" предупреди за по-слаби от очакваното печалби през първото тримесечие

Акциите на "Самсунг" (Samsung Electronics Co.) се понижиха през днешната азиатска търговия, след като технологичната компанията предупреди за по-слаби от очакваното печалби през първото тримесечие на годината.

Южнокорейският гигант заяви, че резултатите от първото тримесечие няма да оправдаят консенсусните прогнози заради отслабване на продажби и на цените на дисплейни панели и на чиповете памет (микрочипове).

Слабостта, особено на пазара на микрочипове в световен план, вече е добре известна. За Samsung обаче е важно да се отбележи, че въпреки че компанията е най-големият производител на смартфони в света, тя постигна 79% от цялата си оперативна печалба за 2018-а година от продажбите на електронни компоненти.

"Поради по-лоши от очакваните бизнес условия прогнозираме приходите през периода януари - март да останат под пазарните очаквания", се посочва в изявлението на технологичния гигант. "Самсунг" допълни, че очаква печалбите и продажбите на полупроводници да спаднат допълнително от по-големите от очакваните маржове поради слабо търсене и отбеляза, че цените на LCD дисплеите също изпитват затруднения в среда на наситено предлагане.

През януари Samsung предупреди, че търсенето на чипове памет през първото тримесечие на 2019-а година вероятно ще остане слабо "с оглед на продължаващо коригиране на наличните запасите в основни приложения и слаба сезонност". Въпреки това от компанията заявиха, че нейната цялостна годишна прогноза трябва да се подобри поради "по силна сезонност и преминаване към микрочипове с по-голям капацитет".

След изразеното от компанията предупреждение, акциите на Samsung се понижа през азиатска търговия с 0,55%, задълбочавайки спада с 1,7% по време на търговията в понеделник. Въпреки това в рамките на годината акциите на Samsung поскъпват със 17%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна