Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия разследва продажба на подводници на Израел

Снимка: архив

Германия потвърди днес, че разследва продажба от 2017 г. на три подводници на Израел - потенциален корупционен скандал, в който са замесени приближени на премиера Бенямин Нетаняху, предаде АФП.

„Оценка на отразяването в международната преса ни даде причина за предварително разследване“, каза говорител на прокуратурата в Бохум, която е специализирана във финансови корупционни случаи, без да дава повече подробности.

В понеделник в. „Ханделсблат“ съобщи, че германските власти разследват военен договор за построяването на подводници по поръчка на Израел, който разследва случая от 2016 г.

Известното като дело „3000“ е фокусирано над подозрения за корупция около продажбата на трите подводници клас „Делфин“ и четири корвети „Саар 6“, построени от германския индустриален гигант „ТисенКруп“ за около 2 млрд. долара.

Миналата седмица Михаел Ганор, бивш служител на „ТисенКруп“, бе задържан в Израел, след като информирал полицията за намерението си да промени версията си, дадено по време на разследването.

Скандалът заплашва Нетаняху преди парламентарните избори на 9 април. Миналата седмица основният му политически съперник Бени Ганц призова за пълно разследване на аферата.

Основните подозрения по дело „3000“ са за избора на „ТисенКруп“ за изпълнител в замяна на лична облага за няколко души. Предполага се, че един от тях е Давид Шимрон, братовчед и адвокат на Нетаняху, който представляваше германската компания в Израел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна