Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд: Евроинституциите не могат да изискват владеене на специфични езици от кандидати за работа

Евроинституциите не могат да изискват от кандидатите да знаят специфични езици като английски или френски, освен ако не предоставят достатъчна обосновка за това, постанови днес Европейският съд, предаде „Политико“.

Решението ефективно потвърждава решение от 2016 г. на Общия съд на ЕС, което казва, принципно, че е незаконно институциите да третират различно кандидатите въз основа на техните езикови умения, когато набират персонал.

Днешното отсъждане е в полза на Испания, която заведе дело за дискриминация, и отхвърля искане на Еврокомисията да анулира решението от 2016 г.

Испания се разгневи на обява за работа в Европейския парламент, който през 2016 г. търсеше да назначи шофьори. Посочено бе, че кандидатите трябва да имат задоволително ниво на английски, френски или немски в допълнение към един от официалните 24 езика в ЕС.

Молбите за кандидатстване за позицията бяха достъпни само на един от трите т.нар. работни езика в евроинституциите.

Европейският съд отбелязва, че няма обща забрана за кандидати, владеещи определени езици. Различното третиране на езиковите умения може да бъде позволено, само ако е оправдано и знаенето на определени езици са изрично необходими за работата, посочва съдът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени