Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници ще продължават да подават имуществени декларации

Снимка: Радио Видин

Задължението на общинските съветници да подават имуществени декларации ще се запази. Това стана ясно, след като двамата вносители - Данаил Кирилов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС, дадоха заявка в правната комисия да оттеглят в пленарната зала предложението си за промени в антикорупционния закон. Те искаха да отпадне задължението общинските съветници да подават декларации заради големия им брой - около 5400.

Хамид Хамид обясни новата позиция:

„Има големи общини в големи областни центрове, където конфликтът на интереси сред общинските съветници, може би, потенциално е не по-малък от тези на народните представители. Затова решихме с господин Кирилов това предложение по-нататък да го оттеглим“.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев уточни пред БНР, че поправката е била политическа, а не въз основа на искане на Комисията:

„Това е чисто политическо решение. Аз не мога да взема никакво отношение. Ако се възложи на нашата комисия, моята задача като председател е да осигуря необходимия капацитет. Естествено, това ще затрудни комисията, но в крайна сметка за това съм на тази позиция. Ако останат общинските съветници, ще осигурим такъв капацитет и да няма проблеми в работата на Комисията".

Мнозинството в правната комисия даде на антикорупционната комисия правомощия да глобява и принудително да довежда хора, които не се явяват след призовка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна