Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва силно, след като инвеститорите отново се фокусираха върху затягането на пазарните доставки

Във вторник петролните фючърси поскъпват силно, тъй като инвеститорите отново насочиха вниманието си върху затягането на пазарните доставки от страна на "ОПЕК +" и върху наложените от САЩ санкции спрямо важни производители като Венецуела и Иран, оставяйки на заден план опасенията за по-слабо търсене на важната енергийна суровина в резултат на забавящата се глобална икономика.

Солидният ръст на основните фондови индекси на Уолстрийт с около 1% при старта на днешната търговия също се отразява позитивно на инвеститорския риск-апетит и на пазарите на суров петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май нараства от вчерашното едноседмичното дъно от 57,90 долара с цели 2,4% обратно над 60 долара за барел, отправяйки поглед към тазгодишния връх от около 60,39 долара, достигнат на 21-ви март. Подкрепа за силното поскъпване оказват и очакванията за ново понижение на складовите петролни запаси в САЩ през последната седмица. Късно тази вече са данните на Американския петролен институт (API), които ще бъде последвани от утрешните аналогични данни на Енергийната информационна администрация (EIA), като осредните прогнози на финансовите пазари са за спад на запасите с около 2,4 млн. барела (понижение за трета поредна седмица).

                                                                                                     Графика на петрол Брент

Снимка

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се повишават с 1,35% обратно над нивото от 68 долара за барел, търгувайки се недалеч от 4-месечни връх около 68,63 долара от 21-ви март.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак посочи, че следващата среща във формата "ОПЕК +" може да се проведе на 19-май в Джеда, Саудитска Арабия. Той подчерта, че Русия продължава да изпълнява ангажимента си за ограничаване на производството, договорен през декември 2018-а година между Организацията на страните износителки на петрол и други големи производители.

Според енергийния министър Русия е намалила през март производството на петрол с 228 хиляди барела на ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна