Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Шофьорите биха се облагодетелствали, ако се приеме пакетът "Мобилност"

Спорът ще продължи и в следващия европарламент, смята той

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Превозвачите ще се съберат отново на протест утре пред Европейския парламент в Страсбург, след като снощи ЕП реши спорните текстове да бъдат обсъдени за четвърти пореден път.

"Макар и мъчително т.нар. пакет "Макрон" се придвижва напред", каза пред БНР журналистът Светослав Терзиев. Според него България не е в позиция да изнудва другите държави от ЕС и би загубила, ако опита това.

В предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Терзиев коментира, че шофьорите биха се облагодетелствали, ако се приеме пакетът "Мобилност", защото той им гарантира по-добри условия на работа. Превозвачите обаче биха загубили.

"В Европа се води спор кой да вземе шофьорите, а не кой да вземе камионите. Във Франция не достигат хиляди шофьори. Те търсят шофьори в България, Румъния, Украйна, Русия и им предлагат френски условия на труд, френски заплати, осигуровки, което няма как да не представлява интерес за българските шофьори. Може да се окаже, че българските шофьори в един момент сами могат да отидат при чужди работодатели, ако се убедят, че условията, които им се предлагат, са по-добри", коментира Терзиев.

България трябва да посочи абсурдите в пакета "Макрон" - това за връщането на камионите на всеки четири седмици в България, заяви журналистът. Той прогнозира в сряда да бъде гласувана в ЕП част от пакета, но спорът да продължи и в следващия европарламент.

Цялото интервю на Людмила Железова със Светослав Терзиев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна